1 Haziran 2014 Pazar

Tüm programlama dillerinde "Merhaba Dünya" yazmak

Bu gün her nerdeyse tüm programlama dillerinde Merhaba Dünya yazmış bir insan olarak size tecrübelerimi aktaracağım.

C++ Merhaba Dünya yazmak
cout<<"Merhaba Dünya";
bu c++ (c plas plas diye telafuz edilir)'da ekrana Merhaba dünya yazdırır.cout kodu c out şeklinde ayırdığımızda ingilizce tercümesi c çıkışı anlamına gelir.Out kısmını anladımda c ne alaka diyenler için açıklayayım.C++ dili c dilinden esinlenen bir dil olduğu için c out şeklindedir.

C Merhaba Dünya yazmak
printf("Merhaba Dünya");
C(si diye telafuz edilir) dilinde ekrana merhaba dünya yazmış olduk.Açıklamaya gelirsek print kelimesi ingilizcede yazdırmak anlamına gelmektedir.Bu yüzden print kelimesi kullanılmaktadır.

C# Merhaba Dünya yazmak
Console.WriteLine("Merhaba Dünya");
C#(si şarp diye telafuz edilir)'da ekrana böyle yazı yazdırırız.Anlamı incelersek; Console Konsol,Write Yazmak,Line da çizgi manasına gelir.Yani toplamış olursak Konsola yaz manasına gelir.E peki Line nereden çıktı derseniz.Yazdığımız yazıyı tek satır üzerinde yazıyoruz.Bu yüzden line kelimesi var çizgi satır zaten yakın kelimeler.

VB.Net Merhaba Dünya yazmak
Console.WriteLine("Merhaba Dünya")
VisualBasic.Net(Vizyul Basik Net şeklinde telafuz edilir)'te de c# taki gibi yazılır tek farkı satır sonunda noktalı virgül(;) olmamasıdır.Bu dilin yapısından kaynaklanır.Aslında çoğu kişi bunu MsgBox() şeklinde bilir.Ama MsgBox() Mesaj kutusunu gösterir.Fakat Console.WriteLine ise Konsola yazı yazdırır.Arasındaki fark budur.

Java Merhaba Dünya yazmak
System.out.print("Merhaba Dünya"); veya System.out.println("Merhaba Dünya");
Java da böyle.İki kodun arasında bazı farklılıklar var onları belirteyim.print'te satır devam ediyor yani print ile yazdırdığınız zaman yazınızın sonunda bir alt satıra inmiyor.Fakat println ile yazdığınız metin bitince bir alt satıra iniyor bir nevi enter tuşu görevini görüyor.

PHP Merhaba Dünya yazmak
echo 'Merhaba dünya';
Şeklinde yazabiliriz.PHP'deki echo kodu eko yani yankı kelimesinden gelmektedir.Eko yapmak kelimeyi ekrana verir yani anlayacağınız.

Python Merhaba Dünya yazmak
print "Merhaba Dünya"
şeklinde kolayca yazabilirsiniz.C dilinde açıkladığım gibi ingilizcedeki yazdırmak kelimesinden gelmektedir.

Perl Merhaba Dünya yazmak
print "Merhaba Dünya"; 
printin yazdırmak olduğunu daha önce söylemiştim zaten.

Delphi Merhaba Dünya yazmak
Writeln("Merhaba Dünya");
Readln;
Burada önce writeln ile satırımıza yazıyı yazıyoruz,Daha sonra ise readln ile kullanıcının yazıyı okuyabilmesini sağlıyoruz.

Pascal Merhaba Dünya yazmak
Write("Merhaba Dünya");
Write'dan zaten bahsetmiştim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder